Noiembrie 2008 - Japonia - 5. Hakone


In excursia noastra din Japonia am avut cu noi asa:

- un ghid despre Japonia in romaneste, dar care este mai mult o carte de citit decat un ghid de calatorie

- un dosar cu foi (vreo 300) printate de Miruna de pe site-ul http://www.jnto.go.jp/, despre toate provinciile Japoniei

- un ghid de calatorie lonely planet in engleza cumparat din aeroportul din Helsinki

In foile printate de Miruna am citit despre acest parc numit Hakone, ce reprezinta de fapt una dintre micile parti ale parcului national Fuji si avand o gramada de lucruri interesante de vazut. Este o zona muntoasa, cu multe statiuni mici si cochete. Cum noi venisem ca sa exploatam peisajele toamnei la maximum, ne-am decis sa mergem.

P1060666

Zis si facut, exercitiul il stiam: trezirea dis-de-dimineata (cu deranjarea Valosului, bineinteles), fuga la inghesuiala printre corporatistii din metrou, urcatul in Shinkansen si mai departe... scrie-n carte (adica in blog, deci mai jos).

Hakone se afla in sud-vest, la mai putin de o ora de mers cu Shinkansenul. Trenul de mare viteza ne-a lasat in Odawara, punctul de plecare catre parc. In gara din Odawara am cumparat un bilet valabil doua zile, care ne permitea sa calatorim cu toate mijloacele de transport din parcul national si care mai includea reduceri sau intrari gratis la diverse atractii. Prima pe lista a fost o mocanita care ne ducea de-a dreptul in sus pe munte, printre statiuni, de la statiunea Hakone Yumoto pana la Gora (linia se numeste Hakone Tozan). Trenuletul acesta merge pe cea mai abrupta linie din intreaga Japonie si in unele statii isi schimba sensul de mers, astfel ca uneori merge cand cu fata, cand cu spatele. Mocanita este rosie si are aspectul unui trenulet de jucarie, dar cu inghesuiala din ea nu este de joaca - concureaza cu brio cu metroul din Tokyo. Prima statie la care ne-am decis sa coboram a fost Chokoku-no-Mori, unde se afla Muzeul Hakone - un muzeu special prin faptul ca este in aer liber.P1060687 Muzeul este foarte interesant, seamana cu un parc in care sunt expuse diverse sculpturi de Rodin, Milo si Moore, precum si alte lucrari ale unor artisti mai putin cunoscuti (si japonezi), ce se imbina foarte frumos cu alcatuirea parcului. Mai este acolo si un pavilion dedicat lui Picasso, unde sunt expuse lucrarile lui in lut si un alt pavilion cu picturi. Totusi, poate partea cea mai interesanta a muzeului este un fel de onsen pentru picioare. Acolo te descalti si stai cu picioarele in apa fierbinte si aromata cu lamai si mandarine ce plutesc intregi in timp ce admiri parcul. Atmosfera de toamna calduta era foarte frumoasa si n-am mai fi plecat de acolo. Un nene japonez care se ocupa de onsen ne-a facut aici una dintre pozele mele preferate din toata calatoria noastra.

P1060691

Tot in muzeu am mai gasit o balta (cred ca in toate gradinile din Japonia se gaseste o astfel de balta) plina cu cei mai mari bibani pe care i-am vazut vreodata. Erau literalmente imensi - cred ca aveau peste un metru lungime si erau grasi bine de tot. Cand s-a dus Mirunica mai aproape de apa au venit toti si au cascat gurile lor mari, asteptand sa fie hraniti. P1060726

Am plecat cu greu din parc si ne-am dus mai departe la gara, unde am asteptam mocanita sa ne duca mai departe. Am coborat la capat, adica la Gora, statiune in care se afla un parculet destul de simpatic, Gora-koen (probabil ca inseamna exact Parcul din Gora). In parculet se afla un pavilion unde poti invata sa faci sticlarie sau ceramica. Din pacate era destul de tarziu (aproape ora trei dupa-amiaza), iar ultimele grupe incepusera pe la ora doua. Orisicat, creatiile noastre ar fi trebuit sa se usuce si sa ne fie trimise prin posta dupa circa doua zile in cazul sticlei sau dupa trei luni in cazul oalelor de lut. Am stat sa ne gandim si pana la urma ne-am decis sa spunem pas - eventual aveam sa ne intoarcem a doua zi - biletele noastre erau valabile pentru doua zile. Am iesit din parc undeva mai sus si ne-am dus la o statie de funicular (iarasi destul de aglomerat) ce avea sa ne duca la o statie de telegondola. P1060747Am luat gondola si am urcat pana pe muntele So'un-zan. In gondola s-au intamplat mai multe lucruri interesante: am descoperit ca japonezii scot diverse sunete ciudate, maraituri, latraturi, hapaituri si alte asemenea, am zarit in fata noastra un cuplu de japonezi care se tot giugiuleau (nimic special pana aici), iar el avea un tricou care-i lasa jumatate de piept gol, tot in gondola a aparut de niciunde varful inzapezit al muntelui Fuji, iar undeva sub gondola a aparut un peisaj selenar - o vale de unde se extrage sulf. Am coborat in statie, la Owakudani, si ne-am dus mai intai sa ne pozam cu valea sulfuroasa - batea un vant incredibil de tare (e drept eram pe varful unui munte), dupa care am descoperit un locsor de unde puteam avea o viziune cat de cat buna asupra muntelui Fuji. P1060755Din pacate atmosfera nu era prea clara, astfel ca ne-am pozat cu un Fuji cam cetos. Ne-am suit mai departe in gondola, in dorinta de a face un circuit complet al zonei, circuit ce ar suna cam asa:

Odawara -> Hakone Yumoto (cu trenul); Hakone -> Gora (cu mocanita); Gora -> So'un-zan (cu funicularul); So'un-zan -> Owakudani (cu telegondola); Owakudani -> Togendai (pe malul lacului Ashi) (cu telegondola); Togendai -> Hakone-machi (cu vaporasul); Hakone-machi -> Odawara (cu autobuzul)

In dorinta de a merge catre lacul Ashi am urcat in gondola. Totusi, inainte de a ajunge la lac am dat de o statie de mijloc a gondolei, unde am avut un impuls de moment si am zbughit-o afara. Nu aveam vreo harta a drumului, dar speram ca daca o luam la vale ajungeam la lac. Am fost foarte inspirati, pentru ca drumul a fost foarte frumos si ne-am alergat ca niste copii. P1060780 Am mers pe la marginea padurii, am dat de niste ryokanuri si de niste casute foarte cochete, ne-am mai pozat cu muntele Fuji, iar intr-un final am ajuns la statia de vaporas. Am descoperit ca vaporasele de pe lac sunt foarte chicioase - vor sa imite vasele de pirati de pe vremuri, dar in sfarsit - putine sunt lucrurile nechicioase la japonezi. Pe lac am vazut doua porti shintoiste rosiatice-portocalii, se pare ca destul de celebre. La coborare am dat nas in nas iarasi cu cuplul de indragostiti din gondola, iar el isi arata in continuare mandru jumatate din piept. Vaporasul ne-a dus la Hakone-machi, unde ne-am plimbat prin aleea de cedri seculari - una dintre micile ramasite ale drumurilor construite de shoguni de-a lungul Japoniei. Cedrii aveau menirea de a strajui drumul, oferind umbra vara si protejand de vant si de zapada iarna. P1060798 Plimbarea a fost foarte placuta, dar se cam inserase, astfel ca pozele nu au prea iesit bine. Ne-am urcat intr-un autobuz cu gandul de a ne duce la Kowakidani - vazusem noi ca acolo se afla un parc acvatic (un fel de strand, daca mi se permite comparatia :-) ), cu multe bazine tematice. Totusi, era destul de tarziu, astfel ca parcul tocmai se inchisese, asa ca am luat autobuzul pana la Odawara. Am fugit repede prin statia de tren, dar nu suficient, pentru ca am privit Shinkansenul cum pleca de sub ochii nostri. Dragut era ca pe peron mai erau doi oameni care abia mai respirau si care probabil alergasera si ei, dar ratasera trenul. Vazandu-ne pe noi, au izbucnit in ras.

Am luat trenul urmator, care urma sa vina cam dupa jumatate de ora. Ajunsi in Tokyo, ne-am dus direct acasa (cred ca ne-am intalnit cu Vali si ne-am dus la supermarket), si nu am mai luat masa in oras. Ne-am decis ca a doua zi sa ne intoarcem in Hakone si sa incercam sa facem vase de lut, sa vizitam un parc cu begonii si sa mergem la parcul acvatic. P1060874

Ca o curiozitate, in statia Shinjuku (prin care trec zilnic trei milioane de oameni) din Tokyo am dat iarasi nas in nas cu pieptosul nostru din gondola si din vaporas, care de data asta era fara iubita. Cam care ar fi sansele sa te intalnesti de atatea ori pe zi cu aceeasi persoana, mai ales intr-un asemenea furnicar cum este Tokyo?

Zis si facut, a doua zi ne-am respectat ritualul de dimineata (trezit, metrou inghesuit, Shinkansen) si am ajuns in Odawara mai devreme decat in prima zi. Am luat un microbuz pana la parcul cu begonii. Parcul este de fapt un fel de gradina botanica, plina plina cu begonii foarte frumos colorate si aranjate. De mirosit nu mai vorbesc... Am putut observa si ne-a uimit si aici atentia japonezilor pentru detalii. P1060892Iesind din gradina am dat peste un atelier de flori presate. In atelier erau mai multe japoneze care invatau sa impodobeasca diverse obiecte cu flori presate. Am vazut acolo lampioane, tablouri, brelocuri, pixuri, betisoare si multe alte prostioare - toate decorate cu flori presate. Am cumparat cateva betisoare ca sa le facem cadou, iar apoi ne-am indreptat catre iesire. Ne-am decis sa mergem direct la Kowakidani, sa ne zbenguim prin parcul acvatic.

Parcul acvatic este special - n-am mai vazut asa ceva in Europa. Are doua sectiuni: una cu bazine de inot si cu diverse alte bazine cu apa incalzita si cu diverse arome, in care este obligatoriu sa porti costum de baie, si una de onsenuri, unde este obligatoriu sa nu porti costum de baie. Ne-am decis sa inchiriem un onsen privat pentru o ora la sfarsitul zilei. P1060915Cum intri in parc, trebuie sa te descalti si sa te schimbi la vestiar. Evident, vestiarul este high-tech, ti se da o bratara cu cip, care inchide si deschide usa de la vestiar numai daca o apropii. Aceeasi bratara o poti folosi si pentru a cumpara diverse sucuri sau mancare de la barurile si restaurantele din complex.

Partea cu costume de baie este si ea impartita in doua: o parte acoperita si alta parte in aer liber. Afara batea destul de tare vantul din cand in cand, iar temperatura nu cred ca depasea sapte - opt grade. Cu toate astea, am iesit afara doar in costume de baie si am inceput sa ne imbaiem. Noroc ca toate bazinele aveau apa calda. Nu fierbinte, dar suficient de calda. Primul bazin in care am intrat a fost un bazin cu cafea. Cum apa era calduta, iar cei din parc turnau cafea din cand in cand in bazin, aveai senzatia ca te imbaiai intr-o ceasca de cafea ce asteapta sa fie bauta de un urias. P1060921 Dupa cafea, am mers tupa-tupa prin frig catre o cascada, iar apoi am urcat repejor pe niste trepte catre un bazin cu vin rosu. Din vinul rosu am trecut printr-o baie pentru picioare pe un soi de pietre si am ajuns la baia cu ceai verde. Din ceai am trecut pe langa un soi de gheizer si apoi am intrat intr-o baie fara nimic special in afara de faptul ca se afla la baza unor stanci. De acolo am mers catre o cabanuta acoperita si care, pe langa apa fierbinte, era si plina de aburi. De acolo am intrat intr-o baie de ardei iute si apoi in sake. Evident, ca tot periplul nostru era mai ales pentru poze. Mergeam prin frig in costume de baie si ne pozam cand intr-un bazin, cand in altul. Cand eu intram in bazin, Miruna facea poze si invers. Intr-un tarziu ni se facuse foame, asa ca am intrat sa luam masa. Am comandat ceva dubios la unul dintre restaurantele de acolo, iar de foame chiar am mancat. A fost o chestie ca un fel de snitel, dar cu o carne dubioasa si cu mult orez. Miruna parca si-a luat ceva cu cartofi prajiti. Dupa masa am plecat sa vedem si restul parcului, adica partea acoperita. Motivele erau mediteraneene: bai care imitau termele romane si coloane dorice ici si colo. Am intrat intr-o sauna umeda din care eu am iesit dupa primul minut, insa Mirunicii i se parea racoroasa, asa ca a stat inauntru pana a considerat ca ma plictisesc eu de unul singur afara. Mai erau acolo tot felul de bazine cu turbioane si mai multe jacuzzi-uri. P1060990 Am observat atunci ca mai era o iesire acolo, catre un munte amenajat cu tobogane cu apa, o cascada si diverse alte izvoare. Am iesit afara si ne-am dat pe tobogan. Mai intai Miruna a venit ca o bomba, abia am reusit sa o prind in doua cadre, si apoi eu, care dintr-un motiv inexplicabil m-am blocat la jumatatea toboganului si a trebuit sa ma imping ca sa alunec la vale. Cel care facea poze statea intr-un jacuzzi fierbinte din fata toboganului, deci macar nu statea in frig. Cu toate astea, sus pe tobogan am asteptat sa se dea niste copii si m-a batut vantul bine de tot. Apoi am intrat in munte si am descoperit si acolo un fel de bai aromate si foarte aburinde. Ne-am dus putin pe langa cascada, iar apoi am intrat inapoi la caldurica, cu gandul de a ne duce din nou la bazinele aromate (de data asta fara sa facem poze). Ne-am balacit in voie inca vreo ora, dupa care ne-am luat hainele si ne-am dus la partea cu onsenuri (adica unde trebuie sa nu porti costum de baie), pentru ca se apropia ora inchirierii onsenului nostru privat. P1070006O japoneza foarte amabila ne-a condus catre onsen, de fapt un fel de apartament, cu tatami, masuta, chiuveta, loc de machiat, uscat si in fine, un onsen interior (cu loc de dus in fata lui) si unul exterior. Am profitat din plin de ora pe care am avut-o la dispozitie si ne-am catifelat pielea si mai tare (dupa ce toata ziua statusem in apa). Nu pot spune decat ca relaxarea a fost totala.

Dupa ce a expirat ora, ne-am indreptat catre Tokyo, unde Valos ne astepta ca sa ne duca in Odaiba, sa vedem Tokyo-ul din golf, pentru ca atmosfera fusese si era in continuare incredibil de clara. De data asta am alergat putin mai eficient asa ca n-am mai pierdut Shinkansenul din Odawara.

In Tokyo am luat din nou trenuletul fara conductor ca sa ajungem in Odaiba si am trecut din nou Podul Curcubeu (i.e. Rainbow Bridge). Vali si-a montat trepiedul si aparatul foto si noi pe al nostru si am purces la facut poze. Intr-adevar, atmosfera era mai limpede decat cristalul (probabil si datorita vantului care ne batea necrutator), iar luminile Tokyo-ului se vedeau de parca erau desprinse dintr-un film SF.

IMG_1152

Dupa ce ne-am "racorit" bine si am facut suficiente poze, am intrat in mall-ul Aqua City ca sa mancam ceva. De data asta Vali ne-a dus la un restaurant cu tipic coreean, ce avea o vedere magnifica asupra golfului Tokyo. La acest restaurant aveam in mijlocul mesei un fel de gratar pe care il controlam noi cat sa fie de fierbinte. Am comandat tot soiul de carnuri si de legume. P1070030Se parea a aveau si pui, insa cand chelnerita a sosit cu niste bucati de carne cam ciudate, Miruna le-a examinat si le-a ales cu mare atentie, astfel ca cele doua ciuperci pe care le-a fript pe gratar au avut mai mare valoare nutritiva decat cele sase bucati de "pui". Totusi, am mancat aici o friptura de vaca din care nu am mai mancat niciunde in lume. Mi-a explicat Vali ca este specifica Americii de Sud si Asiei. Acea specie de vaca are o carne cu un gust foarte bun si nu numai atat, dar bucatelele de carne ti se topesc in gura. Orisicat, desi mancasem vreo patru feluri de carnuri si mai multe feluri de legume, nu prea ne-am saturat (deh, suntem in Japonia).

Am pornit-o spre casa cu gandul sa facem niscaiva cumparaturi de la un supermarket care, surpriza, era inchis, astfel ca am mai ocolit nitel ca sa ajungem la altul. As adauga aici un lucru important privind Japonia: majoritatea magazinelor si mijloacelor de transport sunt deschise si functioneaza pana seara tarziu si in weekend. Este o diferenta imensa fata de Europa de Vest in care toate se inchid cel mai tarziu la ora opt sau noua.

Ziua noastra s-a incheiat cu mine febril si cu durere in gat (destul de normal dupa tot vantul care m-a batut toata ziua cat umblam dezbracat din bazin in bazin, iar apoi seara in Odaiba), dar cu toate astea fericit ca mai traisem o zi cu totul si cu totul diferita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu