Septembrie 2009 – Belgia si Franta – 3. Paris, Paris!

P1100025Ok, Bruges-ul este frumos, chiar foarte frumos, dar dupa trei zile nu prea mai ai ce face acolo… Si uite asa am ajuns la vorba lui Colin Farrell din mult-citatul In Bruges: “Maybe that’s what hell is, an eternity spent in fuckin’ Bruges”. Noi insa nu mergeam in iad, ci plecasem in vacanta, asa ca ne-am luat bagajele si, ca sa evitam piatra cubica, le-am impins pe pista de biciclete pana la gara. Totusi, nu este atat de usor sa parasesti orasul pe cat se pare. La gara ne astepta un anunt cum ca trenul de Bruxelles avea 25 de minute intarziere. Eh, nu e atat, de rau, ne-am zis – aveam suficient timp sa prindem Thalys-ul. Am asteptat pe peron, unde brizele venite dinspre Marea Nordului alternau cu momentele caldura si de soare. Totusi, pe masura ce asteptam, intarzierea se marea, astfel ca a ajuns la 55 de minute, iar trenul urmator, care in mod normal ar fi fost la o ora diferenta fata de cel pe care il asteptam noi, avea si el 25 de minute intarziere. Intr-un final trenul a venit, dar de data asta peisajele cu vacute grupate dupa culoare si cu mori de vant se derulau in reluare. Mai mult, ne-am mai oprit inexplicabil pe parcurs de cateva ori inainte sa ajungem in Bruxelles Zuid / Midi. P1100026Din fericire mai aveam inca vreo jumatate de ora pana sa plece Thalys-ul de Paris, asa ca ne-am asezat intr-una din cele doua sali de asteptare. Dupa putina vreme am fost nevoiti sa ne mutam in cea de-a doua sala, pentru ca un individ a gasit de cuviinta sa se descalte si de incaltari si de ciorapi si sa-si intinda picioarele. Nu stiu de cata vreme nu se mai spalase pe picioare, dar oricum, de suficienta vreme, fiindca ne-a obligat sa ne mutam, si nu numai pe noi. In sfarsit, venise vremea sa o pornim catre Paris cu trenul de mare viteza operat de liniile belgiene Thalys, asa ca ne-am urcat binisor in tren si ne-am lasat bagajele mari la capatul vagonului. Cu siguranta insa, acea zi nu a fost ziua trenurilor: nici nu parasisem bine Bruxelles-ul, ca trenul s-a oprit inexplicabil undeva in mijlocul campului. A pornit o alarma automata, cu o voce linistitoare care ne spunea in patru limbi sa stam linistiti ca vom fi informati asupra problemei. Trenul a pornit incetisor in cele din urma, insa nu ne-a informat nimeni de ce ne oprisem.

Am ajuns in Gare du Nord, iar primul anunt pe care l-am auzit spunea ca Thalys isi cere scuze pentru intarziere si ca daca ne-a afectat in vreun fel planurile noastre, atunci sa mergem la ghiseele din gara ale companiei. Noi nu eram atat de afectati, asa ca am cautat mai intai oficiul de informatii turistice. Gara o stiam destul de bine, dar nu si locul unde ar putea fi acest oficiu. Pana la urma nasul ne-a dus destul de bine si l-am gasit. Am cumparat abonamentele de metrou si de muzee (Paris Visite – s-au dovedit extrem de utile), iar apoi am inceput cautarea statiei de metrou La Chapelle de pe linia 2. Pe harta arata ca are legatura cu gara, astfel ca trebuia sa fie pe undeva pe acolo. Am intrebat doi agenti de paza si o doamna angajata la metrou, care ne-au indrumat pe un culoar luuuuung luuuuung. Cred ca avea vreun kilometru, ca am mers destul de multisor tragand bagajele dupa noi. Am ajuns bine insa, si apoi am coborat la capat, adica la Nation. Metroul poate fi destul de derutant pentru cei care nu cunosc Parisul, pentru ca pasajele sunt adevarate labirinturi. Asta, combinata cu agitatia din gara si cu multitudinea de rase care se perindau prin metrou, l-au facut pe taticul Mirunei sa fie destul de debusolat. Oricum, noi trebuia sa ajungem pe Phillippe Auguste, dar nu am nimerit iesirea care trebuia, normal as putea zice. Hotelul Camelia Nation era la 30 de metri in sus pe strada, deci destul de aproape. (Editare ulterioara: Familia Atanasiu junior tine sa multumeasca pe aceasta cale familiei Manea junior, fara de care alegerea hotelului din Paris s-ar fi transformat intr-o loterie. Experienta si spiritul lor de convingere ne-au indrumat pasii catre acelasi loc in care au tras si ei cu ceva vreme in urma, pe cand au venit sa viziteze Orasul Luminilor.) Holul arata ca in poze, destul de cochet si de ingrijit. Partea nasoala a fost ca aveam camerele la etajul 3, iar lift – ioc. Eh, cu chiu cu vai am urcat scarile, iar adevarata parte nasoala abia acum venea: camerele erau mici mici, iar ca tacamul sa fie complet, baia de la una din camere avea maxim (cu indulgenta) un metru in latime. P1100035Oricum, fiind in vacanta ne-am pastrat buna dispozitie si l-am pozat pe tatal Mirunei testand baia (imbracat, desigur), in care abia incapea (cu usa deschisa!). Ne-am distrat foarte bine, iar partea de vacanta pariziana incepea promitator (pana la urma am luat noi, cei mici, acea camera).

Mirunica a inceput sa desfaca bagajele, iar intre timp eu am scos capul pe geam sa scrutez imprejurimile. Inspre piata Nation erau un bistro si o braserie, care aratau binisor. In partea cealalta, in sus pe strada, era un mic magazin general, iar vizavi, o brutarie-patiserie (adica boulangerie in frantuzeste) si un restaurant indian. Am coborat pana la magazin si am cumparat niste apa si niste paine, iar apoi am urcat si am facut sandvisuri din ce aveam cu noi de mancare. Indestulati, am stat nitel ca sa ni se aseze, dupa care am pornit in “plimbarea de orientare”, cum ii zice Mirunica.

P1100041Primul obiectiv cu care ne-am pozat a fost statuia din piata Nation. Nu este cine stie ce obiectiv turistic, dar am vrut sa “marcam” locul unde stateam. Wikipedia spune ca monumentul se cheama Le Triomphe de la Republique. De acolo am mers pe strada Picpus crezand ca mergem pe bulevardul Picpus. Tinta noastra era promenada plantata, care din fericire se intersecteaza si cu bulevardul si cu strada omonima. Era sa o ratam, pentru ca traverseaza strada pe dedesubt. Am coborat cateva trepte si ne-am trezit in mijlocul unei alei impadurite de unde nu se vedea niciun bloc, nicio strada, nimic, de parca nu ne-am fi aflat in mijlocul Parisului. P1100044Am mers pe alee pana am mai trecut pe sub un bulevard si pe sub un bloc imens (tunelul avea amenajate un fel de caderi mici de apa, foarte de efect), iar apoi am iesit pe o promenada asfaltata la nivelul strazii, care se continua cu un parc si o zona rezidentiala plina de familii cu copii. Peste parc era un pod in forma de arc, la capatul caruia incepea “Le viaduc des Arts”, de fapt o gradina suspendata, creata pe o veche cale ferata dezafectata. Desi gradina nu este cea mai ingrijita din cate am vazut (totusi aranjamentele plantelor sunt bine gandite), ideea este absolut remarcabila. Poate cel mai dragut moment al zilei l-am trait aici, cand pe o banca am intalnit un cuplu de proaspat casatoriti, singuri-singurei, dar cu zambete largi pe buze, si totusi putin stanjeniti cand trecea lumea pe langa ei. Noi credem ca s-au casatorit pe ascuns, pentru ca totusi, era marti, la ora trei dupa-amiaza. Poate ca fugisera in pauza de pranz de la serviciu si s-au casatorit. Oricum ar fi, pareau atat de fericiti ca ne-au molipsit si pe noi, iar mie personal mi s-a parut un semn de bun-venit perfect pentru Paris. Mirunica i-a felicitat, iar ei s-au bucurat foarte tare si au multumit politicos.

P1100047P1100046P1100050

P1100056Dar lumea se invarte, iar noi am continuat sa mergem mai departe pana am ajuns la capatul viaductului, care nu este foarte departe de Place de la Bastille. Acolo Mirunica ne-a aratat pe jos pavajul care marcheaza zidurile vechii cetati (recunosc ca inainte nu o crezusem ca exista un asemenea pavaj, pentru ca niciodata pana acum nu il vazusem). Din Place de la Bastille am luat-o pe Rue de Rivoli, unde am intrat in biserica Saint Paul. A urmat Place de Vosges, iar in timp ce o vizitam m-a sunat mama ca sa-mi povesteasca ce mai face nepotelul proaspat venit pe lume. Am iesit din nou pe Rivoli si am mers pana la primarie (Hotel de Ville in frantuzeste).P1020229 Am facut poze printre picaturile de ploaie si porumbei, dupa care am traversat Sena si ne-am amestecat printre multimile de turisti care misuna in fata catedralei Notre Dame de Paris si care contribuie din plin la scufundarea inceta dar sigura a Île de la Cité. Dupa o binemeritata pauza am traversat pe malul stang al Senei si am mers pe chei. P1100067Din pacate, fie din cauza ploii, fie ca era destul de tarziu, buchinistii inchisesera. Pont du Carrousel a fost ocazia perfecta sa trecem din nou Sena si sa ajungem fix in curtea Louvre-ului. Aici am gasit ocazia perfecta de a-i face cateva poze artistice Mirunicii, pe care am cocotat-o pe o balustrada de piatra.

Plimbarea a continuat prin gradinile Tuileries pana la Place de la Concorde. Cred ca am asteptat zece minute intregi ca sa traversam piata (pana s-a pus verde adica) si sa ajungem in capatul faimosului bulevard Champs-Elysées. Desi picioarele ne dureau ingrozitor, am continuat sa mergem pana la Arc de Triomphe de l’Etoile.

P1100066P1020234P1020237

Mai inainte totusi am intrat in magazinul Disney. Cum in Japonia pierdeam multa vreme ca sa-l studiem de la un capat la celalalt, nici aici nu am facut altfel. Poate totusi am incercat sa stam mai putin ca afara ne asteptau parintii Mirunei.

P1100071P1100075P1100081

Un alt moment tare al zilei a fost ca pe scarile din magazin l-am vazut pe George Clooney. Da, chiar el, alaturi de o tipa misto. Din pacate Mirunica nu l-a vazut asa ca nu poate sa confirme. Totusi, eu zic ca nu mi s-a parut. P1100087Orisicat, din magazin i-am luat lui Iancu niste hainute tare simpatice si un ursulet haios, dupa care i-am pescuit pe parintii Mirunei, am tras cateva poze rapide Arcului de Triumf luminat, dupa care am luat RER-ul direct pana la Nation.

Nu pot spune decat ca plimbarea “de orientare” ne-a terminat pe toti, pentru ca, in caz ca nu v-ati dat seama, am parcurs treisprezece statii de metrou pe jos (si nu in linie dreapta)! Asa ca nu este de mirare ca am picat lati si am adormit bustean imediat, incununand cum se cuvine o zi plina.

7 comentarii:

  1. Ceea ce nu imi place e ca nu citati sursa din care ati aflat de Camelia... De la bulangeria de vis-a-vis ne-am aprovizionat si noi destul de des cat am stat in Paris, si Calina a ramas cu o amintire deosebita: in prima dimineata a vazut un "bascos" iesind de acolo cu o bagheta in mana... prilej de a ma anunta: "uita bascosii, exact cum am zis!". Iar la barul sportiv de langa Camelia ajunsesem sa bem in fiecare dimineata o cafea, si sa urmarim meciurile campionatului mondial de rugby. Era chiar tare: cand intram in bar, tipul care servea ne aduce deja cafeaua, si cate un croissant... eram de-ai casei :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ah, am uitat sa zic: in rest imi place tot :) Fromos rau Parisu asta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Gata domnu' Florin, s-a aranjat. Cer scuze pentru omisiune si promit sa nu se mai intample :-)
    (poti sa recitesti textul acum)

    RăspundețiȘtergere
  4. Cateodata mi-as dori sa putem comunica mai des face-to-face... cand ti-am citit postul imi venea sa comentez aproape la fiecare paragraf... am sa incerc sa sintetizez:
    - faptul ca nu v-a anuntat de ce si cat are intarziere trenul imi aminteste de Satoshi, care era socat ca in Europa nimeni nu iti explica de ce trebuie sa stai in camp, sau sa astepti ore in sir avionul (nu mai zic de scuze)
    - cred ca hotelurile in Paris sunt prin definitie mici, mizerabile si fara lift (evident, pentru cei ce nu vor sa cheltuiasca mai mult de 80 de euro pe noapte)
    - noi am ratat si "le viaducts des arts" si pavajul cu zidurile cetatii (data viitoare cand mergem la Paris o sa va consultam pentru detalii)
    - poza cu Champs Elysees e superba!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur ca ai revenit cu comentarii :) Faptul ca am cititori ma motiveaza si mai tare sa continui sa scriu.
    Si eu vreau sa ne mai vedem si sa povestim. Chiar ar fi frumos, zic :)
    Acum ce sa-ti spun... Europa nu-i Japonia la fel cum iarna nu-i ca vara.
    Referitor la Viaduc des Arts trebuie sa-i multumesc Cristinei (adica sora-mii), pentru ca ea fiind arhitect peisagist tot studiaza chestii de-astea ca sa le arate studentilor ei. Oricum, stati pe-aproape ca mai sunt si alte parcuri foarte interesante pe care nu le stiu toti turistii!

    RăspundețiȘtergere
  6. Bah pe mine Parisul nu m-a dat pe spate...Noaptea ce devine si mai interesant...Are ceva farmec aparte, lume imbracata bine, mirosuri fine, istorie, dar...

    Pare destul de posomorat, e plin de mizerie si de kk de caine, lumea e ignoranta, preturile exagerat de mari, iar unele dintre cladiri sunt doar niste monstri de fier sau de piatra...

    Noaptea insa parca e cu totul altceva

    RăspundețiȘtergere
  7. Catutzule, din multe puncte de vedere sunt de acord cu tine, si exista multe orase care-mi plac mai mult. Totusi, trebuie sa recunosti ca Parisul este deosebit din multe puncte de vedere. Cultural vorbind de exemplu, mi-as dori sa fiu la Paris mai mult decat oriunde altundeva. De asemenea, orasul respira istorie, chiar prin felul in care si-au pastrat si reconditionat cladirile. Nu in ultimul rand este uimitor cum un oras ramas practic neschimbat de mai mult de un secol (urbanistic vorbind, iar aici ma refer in special la cum sunt trasate strazile si mai ales la Parisul interior, nu la "Marele Paris"), este prosper si extrem de functional pentru milioanele de oameni care traiesc acolo. Sunt de acord ca este murdar, si ca pe pontoane trebuie sa te feresti de sobolani, dar cam asta se intampla prin mai toate capitalele europene (exista si exceptii, desigur, care confirma regula).
    Una peste alta mai am de scris inca vreo 5-6 zile despre Paris si imprejurimi :-)

    RăspundețiȘtergere